20 Kasım 2009 Cuma

Hamileler İçin Domuz Gribi Aşısı

Domuz gribi salgını en çok hamileleri, 65 yaş üstü kişileri ve 2 yaşın altındaki çocukları tehdit ediyor. Hem kendini hem de karnındaki bebeğini düşünmek zorunda olan anne adayı ise, kararsız olan kişilerin başında geliyor. Mevsimsel grip aşısından çok önemli olan domuz gribi aşısının tercih edilmesi gerekiyor. İlk 6 ayın içinde olan yeni doğmuş bebekler aşı yapılarak korunamaz henüz bağışıklık yanıtı geliştiremeyen bu bebekler için hamile anne adaylarının aşı vurulması gerekiyor. Ayrıca 6 aylıktan küçük bebeği olan kadınlarında mutlaka aşı yaptırmasında fayda vardır.

Gebeliğin son 3 ayında risk artıyor

Hamilelerin risk grubunda olduğu açık, özellikle gebeliğin son 3 ayında artan yük zorlanan kalp azalan akciğer performansı virüse direnci azaltıyor. Aşının sakatlık yapıcı etkisinin düşük potansiyelli olduğu görülüyor. İlk verilere göre hastalığa yakalanan 34 kadının 6’sında ölümle sonuçlanmıştır. Buda hamilelerin aşılanması hatta virüse yakalanan ya da enfekte kişilerle temas eden gebelerin seltamivir (tamiflu) zanamivir (relanza) hemen ilk 48 sat içerisinde başlanmasını gerektiğini gösterir. Aslında hamilelerin aşılanmasında hamilelerin korunması kadar doğacak çocuklarını ilk 6 ay korunmasına katkısı da önemlidir. İlk 6 ay bebeklerin bağışıklık sistemleri çalışmamaktadır ve anne sütünden pasif olarak bağışıklık kazanırlar. Eğer anne aşılanmış domuz gribi geçirmişse emzirerek çocuğunu korur. Aksi taktirde ilk 6 ay çocuklar tamamen savunmasızdır. Ve virüsün de en ağır seyrettiği gruplardan biridir. Burada sadece hamilelerin değil 6 aylıktan küçük bebeği olan kadınların da aşılanmasının gündeme alınmasının önemi ortaya çıkıyor.

Emziren anne ellerini çok sık yıkamalıdır

Domuz gribinin anne sütüyle geçip-geçmediği bilinmemektedir. Ancak mevsimsel grip de anne sütüne geçişi nadirdir. Anne grip geçiriyorsa ellerini iyi yıkayarak solunum teması yapmadan emzirebilir. Domuz gribinin mevsimsel gribin yeni bir formu olması nedeniyle aşının hafif ateş, yan ağrısı, uygulama yerinde şişlik, hafif grip benzeri yan etkiler olabilir. Diğer aşının önemli ama nadir komplikasyonları ise Gulian Barre Sendromu (GBS) (beyin hücrelerinde iltihap) gibi nadirdir (GBS a yakalanma 1/100000) ve virüsü kapanlardaki ölüm oranı binde 1-5 oranı ile kıyaslanamayacak kadar düşüktür.

Gebeliğin son 3 ayı virüse karşı direnci azaltıyor

Hamileler risk grubundadır. Özellikle gebeliğin son 3 ayında artan yük zorlanan kalp ile azalan akciğer performansı virüse direnci azaltıyor. Aşının sakatlık yapıcı etkisinin düşük potansiyelli olduğu görülüyor. İlk 3 ay aşı yapılabilir, ama sakatlık yapıcı etkinin nadir de olsa olma ihtimalinden dolayı bu sakıncayı taşıyanlar aşı olmayı hamileliğin üçüncü ay sonrasına erteleyebilirler. Emzirme dönemindeki annelerde ilk 6 aylık çocuklarını korumak için aşılanmaları (6-24 ay çocukların korunması için çocuk hastalıkları uzmanlarının değerlendirmelerini dikkate almaları ), özellikle gebelikte aşı yaptırmayı tercih etmeyenlerin toplu alanlarda virüsün bulaşma yollarına azami dikkat etmelerini öneriliyor. Buna çocuğun tam izolasyonu da dahil olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder